Bár a motorsport világában ritkán hallani doppingvétségekről, a Nemzetközi Motoros Szövetség (FIM) most emiatt függesztette fel a Dakar-ralira készülő Anasztaszija Nyifontovát. A 37 éves orosz hölgy fellebbez az ítélet ellen.

 

Doppingesetek szempontjából fekete év volt ez az orosz sport számára, és mint a napokban kiderült, a meldóniumbotrány a motorsportot sem kerülte el.

Bár a versenyzők körében annak elenyésző előnyei miatt nagyon ritka a doppinghasználat, a terepraliban jeleskedő Anasztaszija Nyifontova szervezetében mégis tiltott szert találtak, ezért a FIM azonnal fel is függesztette őt. Pedig a 37 éves orosz hölgy azt követően, hogy 2015-ben és 2016-ban is az első helyen végzett a női motorosok között az Africa Race-en, idén gőzerővel készült a Dakar-ralira is, álmai azonban most egy csapásra szertefoszlottak.

Konkrétumokat egyelőre nem lehet tudni az ügyben, csupán annyit, hogy Nyifontova a tereprali-vb marokkói fordulóján produkált olyan vizeletmintát, melyben az ellenőrök meldónium nyomaira bukkantak. Orosz sajtóhírek szerint a versenyzőnő máris bejelentette fellebbezési igényét, és az eljárásoknak megfelelően kéri a B-próbát is.

Az eddigi esetek során azonban mindez rendre hiábavalónak bizonyult, az országot érintő súlyos doppingválság miatt ráadásul az illetékesek minden eddiginél nagyobb szigorral kezelik a hasonló ügyeket – az orosz paralimpiai csapatot például nem is engedték indulni az idei riói játékokon.