Fantasztikus időszak elé néznek a tereprali rajongói, hiszen január első heteiben egy időben zajlik a világ két legnagyobb megméretése, az Africa Race és a Dakar. Utóbbinak ma vág neki a mezőny, amelyben idén is hemzsegnek a sztárok.

 

 

Stéphane Peterhansel, Carlos Sainz, Cyril Despres, Sébastien Loeb, Mikko Hirvonen, Nasszer Al-Attijah, Nani Roma, Giniel de Villiers…

Csupán néhány név a motorsport szupersztárjai közül, akik idén is nekivágnak a magyar idő szerint ma este rajtoló Dakar ralinak, a közel két hetes megméretést azonban nem csupán emiatt lesz érdemes figyelemmel követni. Az elmúlt évek kritikái után ugyanis a szervezők az útvonalon is jelentősen változtattak, mivel korábban sokan kifogásolták, hogy a szakaszok sokkal inkább hasonlítottak ralis, mint sem terepralis körülményekre.

A mezőny ezúttal Paraguayból rajtol, és már az első nap eljut Argentínába, ahonnan Bolívia, majd megint Argentína felé veszi az irányt. A befutó január 14-én lesz majd Buenos Airesben, ám a szakaszok által nyújtott kihívásokat látva biztos, hogy nagyon sokan nem jutnak el majd addig.

„Szerintem nagyon érdekes verseny lesz – mondta a Toyotával nekivágó De Villiers. – Biztos, hogy teljesen más lesz, mint a tavalyi, jóval kevesebb WRC-jellegű szakaszon megyünk majd, a navigáció pedig sokkal nagyobb kihívás elé állít minket. Remélem, ez nekünk kedvez, mert én szeretem, amikor nehéz dolgunk van. A korábbi évek elég könnyűnek bizonyultak, mintha csak sprintelni kellett volna, pedig a terepralizás nem erről szól.”

A tavaly tündöklő ralilegenda, Loeb is attól tart, hogy idén nehezebb dolga lesz, mint 2017-ben volt: „Elég merész lenne részemről a győzelmet célba venni, mert bár igaz, hogy tavaly a ralisabb jellegű szakaszokon gyors voltam, azokon kívül már nehezebb dolgom volt. Idén ebben kell javulnom, de legalább most már világosabban látom, mit kell majd másként csinálnom.”