Start Monacóban, célba érkezés Dakarban – mindössze két hónap van a kilencedik Africa Eco Race rajtjáig, s a szervezők jobban készülnek, mint valaha. Mivel a jelek szerint folyamatosan nő a résztvevők száma, meg kell találniuk a megoldást arra, hogy a szervezés tökéletes legyen, ugyanakkor megőrizzék a családias hangulatot, ami a viadalnak azóta védjegye, hogy 2009-ben először útjára indult. 

HIVATALOS RAJT MONACÓBAN

A legfőbb változás a logisztikában lesz a 2017-es Africa Eco Race során. Noha az ünnepélyes rajtceremóniát ugyanúgy a monacói hercegségben tartják, mint legutóbb (a híres Stars’N’Bars étterem előtt állítják fel a rajtkaput), az adminisztratív és technikai ellenőrzésre Mentonban kerül sor. 

A kétszeres Dakar-győztes főszervező, Jean-Louis Schlesser különböző okok miatt döntött a város mellett:

„Alternatív megoldást kellett találnunk az adminisztratív és technikai gépátvétel helyszínére, mivel a Monte-Carlo Country Clubot, ahol legutóbb tartottuk, éppen felújítják. Monacóban sehol máshol nincs elég hely, hogy befogadja az Africa Eco Race karavánját, ami az idén még nagyobb is lesz, mint eddig. Mindössze néhány percre Monacótól található azonban Menton, amely egész évben jó néhány nagy rendezvényt lát vendégül. A város örömmel fogadta be a mezőnyt az adminisztratív és technikai ellenőrzés erejéig, amelyet két, egymással szemben lévő futballstadionban tartunk meg a belvárosban, a tengerparthoz közel. A versenyzők tehát festői környezetben tudhatják le a kötelező papírmunkát egy olyan városban, ahol az év 316 napján süt a nap. A versenyzői eligazítást a Stars’N’Bars étteremben tartjuk meg, amelyet délelőtt az ünnepélyes rajtceremónia követ, nagykövetünk, Adriana közreműködésével, aki a gépátvétel helyszínén is ott lesz. Ezután a versenyzők Séte városában felszállnak a kompra, és az új évet a Földközi-tenger közepén köszöntik majd. Nehéz lenne ennél izgalmasabban kezdeni egy ilyen nagy kalandot!”

Az Africa Eco Race szervezői hamarosan részletesebb információkkal is szolgálnak majd Mentonról és Monacóról azon versenyzők számára, akik már leadták a nevezésüket a viadalra. 

NAGY CSATÁK KILÁTÁSBAN

Körülbelül 30 nemzet képviselteti magát a 2017-es Africa Eco Race-en, amely sportszakmailag nagyot lép előre. A két- és négykerekű mezőny összetétele is izgalmas versenyt ígér – és van még húsz nap a nevezési zárlatig. 

Az már most biztos, hogy az utóbbi két év motoros győztese, a norvég Pal Anders Ullevalseter harcba száll a címvédésért, csakúgy, mint a januárban autóval nyerő kazah Kanat Sagirov. 

A Kamaz újra hadrendbe állítja hibrid kamionját Szergej Kuprijanov irányításával, akihez csatlakozik a csapatban a 2014-es Dakar-győztes Andrej Karginov.