Különleges hétvégét zárt a motorsport világa, hiszen a legkiemelkedőbb sorozatok közül négyben is bajnokot avattak. Marc Márquez a MotoGP, Mattias Ekström a ralikrossz-vb, Marco Wittmann a DTM, Sébastien Ogier pedig a WRC idei királya.

 

A motorsportok rajongói mind a tíz ujjukat megnyalhatták a hétvégén történtek után, hiszen korábban nem sokszor fordult elő, hogy a világ legjobb sorozatai közül ugyanazon a napon négy bajnokot is avassanak.

A bajnokok parádéja európai idő szerint a MotoGP-ben versenyző Marc Márquez motegi diadalával vette kezdetét, akinek vb-címéért a Yamaha párosa is mindent megtett, ugyanis először Valentino Rossi, majd Jorge Lorenzo is eldobta motorját. Mindeközben Márquez magabiztosan vezetett, és miután közvetlen riválisai nulláztak, három versennyel a vége előtt behozhatatlan előnyre tett szert. A spanyol ezzel harmadik címét szerezte meg a királykategóriában, ám mivel az alsóbb géposztályokban is szerzett már két vb-trófeát, 23 évesen ő lett minden idők legfiatalabb ötszörös világbajnoka.

De ami a trófeahalmozást illeti, nem sokkal marad el tőle Sébastien Ogier sem, aki a Katalán-ralin a negyedik vb-címét szerezte meg a WRC-ben. A francia címvédő nagy csatát vívott a győzelemért Dani Sordóval, pedig azok után, hogy legközelebbi vb-riválisa, Andreas Mikkelsen a 12. gyorsaságin tetőre tette a Polo WRC-t, Ogier-nek már egyetlen pont is elég lett volna a biztos bajnoki diadalhoz. Ennek ellenére a Volkswagen sztárja keményen nyomta a továbbiakban is, és győzelemmel hódította el az újabb bajnoki címet.

Eközben Hockenheimben is zajlott az élet, ahol a DTM szezonzáróján Marco Wittmann és Edoardo Mortara küzdött meg a bajnoki címért. Bár az olasz a szombati, első versenyen remek teljesítménnyel tartotta életben esélyeit azzal, hogy a nyolcadik helyről a harmadikra jött fel közvetlenül riválisa mögé, másnap már a futamgyőzelem is kevés volt számára az üdvösséghez. Wittmann ugyanis 17 pontos előnyéből még így is megtartott négyet, miután a szoros második futamon a negyedik helyen végzett, így 2014 után másodszor is felülhet a DTM trónjára.

A hockenheimi viadalt ugyanakkor Mattias Ekström kihagyta, ám a svéd mentségére szóljon, hogy eközben nem a lábát lógatta, hanem megnyerte a ralikrossz-vb-t. Ehhez az is elég volt számára, hogy az ötödik helyen végezzen Németországban, harminc pontos előnye ugyanis már behozhatatlan az év utolsó fordulóján. A svéd klasszis vitrinjébe tehát a két DTM-es bajnoki trófea mellé most bekerült a rali-vb legnagyobb díja is.