A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) a 2017-es szezontól 500 ezer euróra növeli a jutalomkeretet az európai Forma–3-ban. Az adott bajnok jövőbeni szereplését 100 ezer euróval segíti a szövetség, ám kizárólag saját sorozataiban.

 

 Az eddigieknél is vonzóbbá szeretné tenni a csapatok és pilóták szemében az FIA az európai Forma–3-at, ezért 2017-től alaposan megnöveli a kategória pénzjutalmait.

Tavaly már fontos változás volt, hogy a legjobb újoncokat egy 200 ezer eurós segítségalappal támogatták, és idén ehhez jönnek hozzá további bónuszok. Az egyik legfontosabb fejlemény, hogy a Forma–1-hez hasonlóan a csapatok mostantól az F3-ban is teljesítményalapú jutalomban részesülnek – a résztvevők között összesen 200 ezer eurót osztanak szét a konstruktőri helyezések alapján súlyozva. Ezen felül a szezon bajnoka is kap 100 ezer eurót, ám csak akkor, ha karrierjét a továbbiakban is az FIA égisze alá tartozó sorozatban folytatja.

Ezzel csak az a probléma, hogy bár a pénzösszeg első hallásra tényleg komolynak tűnik, az F1 és az F3 között az FIA-nak nincs épkézláb sorozata, vagyis aki tovább akar fejlődni, annak a felajánlás ellenére is le kell mondania a 100 ezer euróról. Az elmúlt években többnyire a GP2-ből, a GP3-ból, a Formula-Renault 3.5-ből, vagy a DTM-ből érkeztek újoncok a Forma-1-be, ám mivel egyik sem FIA-sorozat, látszik, hogy aki szintet akar lépni, annak úgyis ugrik a pénzjutalom.

Ennek ellenére az FIA együléses sorozatait felügyelő Stefano Domenicali bízik benne, hogy a növekvő összegek elérik hatásukat, és még vonzóbbá teszik az F3-at:

„Az általános gazdasági helyzet szükségessé teszi, hogy továbbra is megpróbáljuk növelni kategóriáink vonzerejét. Az újonnan bevezetett jutalomkerettel szeretnénk hozzájárulni, hogy a mezőny tagjai megszilárdíthassák anyagi helyzetüket. Ennek segítségével a csapatok kibővíthetik listájukat, és olyan fiatal tehetségeknek is ajánlatot tehetnek, akik híján vannak a pénzügyi támogatóknak.”