Megkönnyebbült a hírtől Fernando Alonso, hogy a McLaren a Honda-motorokról Renault-ra vált, mert így talán ismét lesz esélye ténylegesen versenyezni.

 

Bárkit kérdeznének az F1-es paddockban, hogy kik a legjobbak a jelenlegi mezőnyben, biztos, hogy Fernando Alonso nevét az első háromban említenék. Pedig a spanyol idén nyáron már 36 múlt, és két vb-címénél a mostaniak közül már Sebastian Vettel és Lewis Hamilton is többet nyert, arról nem beszélve, hogy az ő sikerei még 2005-ből és 2006-ból származnak, azaz több mint évtizede születtek.

Azóta vergődik szegény, noha a vezetési képessége mit sem kopott, csakhogy a diplomáciai sosem volt tökéletes, ezért nem maradt például a McLarennél, amikor Hamilton bekerült az F1-be. Második nekifutásra pedig már pocsék McLarenhez került vissza, amelynél egyre kevésbé türtőztette magát, minekutána a Honda használhatatlan motorokat gyártott. 

De a sikertelenség haszna, hogy a kétes dimplomáciai érzéke miatt egyre kevésbé piszkálhatták a csapaton belül is, mert a vezetőség is kiakadt a japánokra… Olyannyira, hogy fel is bontotta a szerződést, és jövőre már Renault-motorokkal versenyez a csapat, ami Alonsónak külön jóleshet, hiszen a franciák gyári csapatával szerezte a két vb-címét.

Mindezek okán, amikor a hétvégi Szingapúri GP-n megkérdezték tőle, hogy mit vár a McLaren–Renault együttműködéstől, blazírtan így felelt: „Azt, hogy viszatérnek a normál állapotok!

A cél az volna, hogy a győzelemért, a dobogóért harcoljunk, hogy azon gondolkodjunk, mit is csináljunk a rajtnál, nézzünk meg videókat, hogy miként lehet támadni elöl és vezetni a futam első szakaszában... Ezt csináltam tizenhárom éven át – ezért mondom, hogy a normál állapotok visszatértét szeretném.“

Persze mindehhez kéne, hogy Alonso meghosszabbítsa a szerződését a McLarennel, amire ezidáig nem került sor, noha állítólag csak formalitás az egész.

„Túl sok volt a bejelentés Szingapúrban... – mondta erre Alonso. – A héten szimulátorozom majd, akkor lesz idő beszélgetni a jövőről és a történésekről. Még össze kell raknunk mindent.“