A túraautózás világában ma egy emberként ünneplik a kétszeres világbajnok José María Lópezt, és a sikerek fényében fura belegondolni, hogy az argentin tehetség kis híján elkallódott. A WTCC promótere, Francois Ribeiro büszke rá, hogy López náluk tudott kibontakozni.

 

 José María López nevét akkor ismerte meg a motorsportvilág, amikor 2009 végén bejelentették, hogy a következő évben ő lesz a nagy ambíciókkal készülő amerikai Forma-1-es újonccsapat, a USF1 Team egyik versenyzője.

A projektről aztán hamar kiderült, hogy nagyobb a füstje, mint a lángja, és hiába az erőfeszítések, az istálló el se jutott a rajtrácsig, így Lópeznek is új lehetőségek után kellett néznie. Bár karrierje elején a formulaautókra összepontosított, és szépen végig is járta a szamárlétrát a Formula-Renaultól a GP2-ig, végül nem volt számára hely az F1-ben, így jobb híján Argentínában folytatta korábban megkezdett túraautós pályafutását.

Otthon ugyanakkor minden jelentősebb sorozatot megnyert, vagyis túl nagy kihívást nem jelentett számára a hazai terep, épp ezért volt óriási áttörés WTCC-s bemutatkozása. Először azzal sokkolta a sorozatot, hogy 2013-ban beugró versenyzőként első hétvégéjén azonnal győzni, a következő évben pedig azzal, hogy a Citroennel a bajnokságot is megnyerte. A sorozat promótere, Franois Ribeiro büszke rá, hogy a WTCC mentette meg a tehetség nemzetközi karrierjét.

„Nagy csodálattal tekintek múltbeli és jelenlegi teljesítményére, el sem tudják hinni, mennyire boldog vagyok, hogy a mi bajnokságunkban szerepel. Most persze sokan mondogatják nekem, hogy ők ’mindig is tudták, mennyire remek pilóta López, és hogy ő egy potenciális világbajnok, amit már akkor is lehetett látni, amikor a gokartból átnyergelt a Formula-Renault-ra.’ Igen ám, csakhogy amikor 2013-ban először találkoztam vele, a nemzetközi autósport világában senki le se sz*rta. Senki. Ezért hát nagyon boldog vagyok, hogy a WTCC tette Lópezt a túraautózás királyává, és itt vált belőle nemzetközi szinten is elismert pilóta.”

López 2014-ben és 2015-ben is világbajnok lett, idén pedig 14 futam után több mint 100 pontos előnnyel vezeti a tabellát.