Érdekes kijelentést tett Stoffel Vandoorne, aki a Forma-1-es és a japán Super Formula sorozatban is versenyzett már, érzése szerint ugyanis az utóbbi sorozat autói olykor gyorsabbnak tűnnek. Ennek ellenére az F1-et izgalmasabbnak tartja.

 

Mindig érdekes, ha egy versenyző egy idényben több sorozatban is versenyez egyszerre, és noha a McLaren tartalékpilótája, Stoffel Vandoorne csupán egy futamon ugrott be idén az F1-be, ez mégis jó összehasonlítási alapot jelent a Super Formulával.

A japán sorozatot egyre többen dicsérik az elmúlt időszakban, mivel a mezőny erős, az autók gyorsak, a pályák pedig élvezetesek, és Vandoorne kijelentette, tempó terén még az F1-nél is jobbnak tűnik:

„Nagyon gyors. Érdekes lenne egy Super Formula autót átvinni Európába, és ugyanazon a pályán kipróbálni, ahol a Forma-1-es mezőny is szerepel. A legjobb képet az festené, ha összehasonlítanánk a szuzukai adatokat, de szerintem nagyon közel lenne egymáshoz a két sorozat. Valamilyen szinten a Super Formula még gyorsabbnak is hat, mert az autó nagyon könnyű, a gumi pedig az időmérőn nagyon jó.”

A Pielli előtti időkben, amikor a futamok között ráadásul a tankolás is megengedett volt, az F1-es autókra is ez volt a jellemző, ám akkor épp az volt a világbajnoki sorozat problémája, amit Vandoorne a Super Formulával kapcsolatban említett: az, hogy folyamatosan a határon lehet autózni, rossz hatással van a showra.

„Pilótaként jó, hogy minden körben keményen nyomhatom, de a verseny épp emiatt nem túl jó. Túl nehéz előzni, mert a gumik nagyon tartósak. A Forma-1-ben néha három másodperces különbségek is kialakulnak a különböző gumik miatt, ezért könnyebb előzni. A Super Formulában viszont végig óriási a tapadás, így a versenyek nem túl izgalmasak.”