A múlt hétvégén negyedik világbajnoki címét is megszerző Sébastien Ogier nem próbált meg udvariaskodni, és nyíltan kimondta, egyáltalán nem szeretné, ha Törökország visszakerülne a rali-vb versenynaptárjába. A francia klasszis a politikai helyzettel indokolta álláspontját.

 
 

Törökország minden követ megmozgat annak érdekében, hogy visszatérjen hozzájuk a rali-vb mezőnye, ennek érdekében egy külön delegáció még a Katalán-ralira is elutazott, hogy meggyőzzék a sportág szereplőit. Az ország szerepel a potenciális versenyrendezők listáján, a szervizparkban viszont finoman szólva sem számít népszerű helyszínnek.

Olyannyira, hogy Sébastien Ogier kerekperec kijelentette, a biztonsági kockázatok, a terrorveszély és a helyi politikai helyzet miatt esze ágában sincs ott versenyezni: „Figyelembe véve a jelenlegi szituációt Törökországban, nem szeretnék odamenni, és ez nem is lenne okos döntés. De azt remélem – leginkább a török emberek érdekében –, hogy helyzet hamarosan változik és javul.”

De nemcsak a Volkswagen ásza, hanem a Citroen csapatfőnöke, Yves Matton is azon a véleményen van, hiba lenne Törökországba vinni a WRC mezőnyét: „A Török-rali érdekes lenne a versenynaptár szempontjából, az időzítés azonban nem megfelelő. Nem tudhatjuk, de talán a biztonság egy év alatt javul annyit, hogy később odamehessünk – talán 2018-ban.”

A WRC promótere, Oliver Ciesla ugyanakkor nem ért egyet a kritikusokkal, mert szerinte Törökország számtalanszor bebizonyította már, hogy gördülékenyen meg tudja rendezni a nagyszabású sporteseményeket: „Épp nemrégiben jártam ott, és a turistaszezon ezerrel pörgött, semmi nyomát nem tapasztaltam bármi rossznak. Olyan kiemelt események zajlanak Törökországban, mint a labdarúgó Bajnokok Ligája, vagy más nagy kosárlabdatornák, és amúgy sem holnap akarunk odamenni, hanem csak 12 hónap múlva.”