Technikai problémáktól és bukásoktól hemzsegő szezonja után a Volkswagent vezető Jari-Matti Latvala beismerte, teljesen összeomlott idén, amiért nem nyílt esélye megnyernie a bajnokságot. A frusztráló versenyek után már a motivációját is elvesztette.

 

Jari-Matti Latvala óriási lehetőség kapujába lépett 2013-ban, amikor a Volkswagen versenyzőjeként a rali-vb (WRC) legjobb autóját kapta kezei közé, ám a német márka négy éven át tartó dominanciája sem volt elég ahhoz, hogy legalább egyszer bajnoki címet szerezzen.

Míg a csapat másik versenyzője egyre-másra nyerte a ralikat és a vb-trófeákat, a finn versenyzőt sokszor balszerencse vagy technikai hiba fosztotta meg attól, hogy harcba szálljon az összetett elsőségért. Latvala két bajnoki ezüstérem után 2016-ban úgy vágott neki, hogy idén minden idegszálával összpontosítva tényleg megnyeri a vb-t, ehhez képest pechsorozata nemhogy nem szakadt meg, de még tovább gyűrűzött. Amikor a gondok már a szezon elején utolérték, a versenyző teljesen elkedvetlenedett:

„Akkoriban nem akartam mondani, de amikor a Német-ralin elromlott a váltóm, egyszerűen elvesztettem minden motivációm. Rengeteg alaklommal voltam már második a bajnokságban, ezért idén tényleg annyira szerettem volna végre nyerni! De aztán amikor jöttek az idény eleji gondok, csak arra gondoltam: már megint itt tartunk… És akkor összeomlottam. Ilyenkor mindent nagyon negatív színben lát az ember, a szezon közepén ráadásul a következő év is elképesztő távolinak tűnik.”

Latvala helyzetét az sem könnyíti meg, hogy a világverő Volkswagen jövőre már nem indul a WRC-ben, így korántsem biztos, hogy ismét olyan kiváló autót vezethet 2017-től, mint az elmúlt években. Egyelőre nem lehet tudni, melyik gyártó kapja el a fonalat, és ha a finn rossz helyre szerződik, az ismét visszavetheti karrierjét.