Lassan kezdünk kifogyni a jelzőkből Alex Zanardi méltatására, az olasz klasszis ugyanis paralimpiai remeklése után győzelemmel tért vissza a versenypályára is. A helyi sztár az olasz GT-bajnokság idényzáróját nyerte meg a BMW-vel.

 

Tizenöt évvel borzalmas CART-os balesete után Alex Zanardi úgy tündököl a sportvilágban, mintha ez egy végtagamputált embernek a világ legtermészetesebb dolga lenne. A szívós olasz valóban nem ismer lehetetlent, és miután szeptemberben a riói paralimpián két aranyat és egy ezüstöt szerzett, múlt hétvégén azt is bebizonyította, a volán mögött sem kopott meg tudása.

Zanardi egy speciálisan átalakított BMW M6 GT3-mal állt rajthoz az olasz GT-bajnokság mugellói fináléján, és annak ellenére, hogy paralimpiai felkészülése miatt egy teljes éve nem versenyzett autókkal, szenzációs sikert ért el. A számára ismeretlen kocsiban az első pillanattól kezdve nagy magabiztosságot mutatott és remek tempót diktált, melynek első eredménye egy hatodik hely volt a szombati futamon. Zanardi aztán annyira belelendült, hogy másnap kiváló sebességének és boxstratégiájának köszönhetően a győzelmet is bezsebelte, így újabb arannyal bővült idei kollekciója.

„Micsoda év! – lelkendezett a leintés után. – Rióban fantasztikus pillanatokat éltem át, és ezután már önmagában az is lenyűgöző volt, hogy lehetőséget kaptam e gyönyörű autó volánja mögött. Ám az, hogy nyerni is tudtam, egészen káprázatos. Nem volt tökéletes a rajtom, de az autó nagyszerűen ment, ezért tudtam, hogy csak néhány gyors kört kell mennem, amikor az előttem állók kiállnak a boxba. Pontosan ezt is tettem, így amikor a tankolás után visszatértem a pályára, nagyon kényelmes előnnyel vezettem, a tempóm pedig elég volt ahhoz, hogy magam mögött tartsam a többieket. Hihetetlen!”