Bár 2016-ban már a harmadik világbajnoki címét szerezte a MotoGP-ben, Marc Márquez elmondta, csak idén érezte meg, mit is jelent, amikor igazi nyomás hárul az emberre. A spanyol sztár beismerte, olykor kis híján össze is omlott a nagy teher alatt.

 

 Stabil és magabiztos teljesítményének köszönhetően Marc Márquez már jóval a 2016-os idény vége előtt bebiztosította harmadik világbajnoki címét a MotoGP-ben, a spanyol klasszis azonban elárulta, idénye legfeljebb kívülről tűnhetett könnyűnek. Sőt, meglepő módon Márquez az idei hadjáratát érezte idegileg a legkimerítőbbnek, és beismerte, egyes versenyhétvégéken nem sok választotta el a totális összeomlástól:

„Nem azt mondom, hogy eddig nem ismertem a nyomás fogalmát, de eddig nem éreztem – legalábbis nem ilyen mértékben. Nehéz elmagyarázni, mit is jelent pontosan a nyomás fogalma, de valami olyasmi, ami bizonytalanságot okoz, és ami miatt elkezdesz kételkedni magadban. Ez mentálisan és fizikailag is kimerít, a hétvége után pedig úgy érzed, teljesen összeomlottál.”

Meglepően őszinte vallomás volt ez, különösen egy olyan világsztártól, aki a rivaldafényben éli az életét, mindenesetre már ez a néhány mondat is tökéletesen rávilágít, hogy a tévében látott irigyelt sportcsillagok élete azért nem fenékig tejfel. Márquez esetében a többség ráadásul hajlamos elfelejteni, hogy még mindig csupán egy 23 éves fiatalemberről van szó, akinek vajmi kevés az élettapasztalata, így a korábbi élményei sem tudják átsegíteni a nehéz pillanatokon.

A spanyol elmondta, a rá nehezedő nyomás elviselését csapattagjai könnyítik meg leginkább: „Szerencsés vagyok, hogy ilyen emberek vesznek körbe. A csapatom rengeteget segít abban, hogy ki tudjak kapcsolódni. Velük nem csupán a versenyzésről beszélgetünk, így könnyebben lazulok le.”