A tízszeres F1-es futamgyőztes Gerhard Bergert nevezték ki a német túraautó-bajnokságot (DTM) felügyelő ITR élére. Az osztrák expilóta „a DTM atyjaként” is emlegetett Hans Werner Aufrechtet váltja az elnöki székben.

 

Ami a Forma-1-ben Bernie Ecclestone, az a DTM-ben Hans Werner Aufrecht, ám a sors fura játéka, hogy mindkettejüket a 2017-es idény előtt fosztották meg hatalmuktól.

A német túraautó-bajnokság élére ugyanis a stratégiai változások érdekében Gerhard Bergert helyezték, aki előbb autóversenyzőként, majd sportvezetőként tette le a névjegyét a motorsport világában. Az 57 éves osztrák a Forma-1-ben elért sikereivel szerzett magának hírnevet: 1984 és 1997 között tíz futamgyőzelmet aratott, és kétszer is a világbajnokság harmadik helyén zárt.

Versenyzői pályafutása után a BMW Williams motorsport-igazgatójaként dolgozott 2003-ig, 2006 és 2008 között pedig a Toro Rosso társtulajdonosa volt. Ezután hivatalos pozíciót nem töltött be az F1-ben, ám 2012 és 2014 között ő felelt az FIA formulaautós sorozataiért. A motorsportban szerzett széleskörű tapasztalata meggyőzte az illetékeseket, hogy ő lesz a megfelelő szakember, aki tovább építkezhet az Aufrecht által lefektetett alapokra.

„Én magam is a túraautózás világában kezdtem versenyzői karrierem, a DTM-et pedig mindig nagy érdeklődéssel figyeltem – mondta Berger. – A DTM csúcsminőségű termék erőteljes szabályzattal, erős gyártókkal, kiemelkedő szponzorokkal, fontos nemzetközi partnerekkel és rengeteg szurkolóval. Ez már önmagában is remek kiindulópont a jövőre nézve, a következő hetekben viszont részletekbe menően elemezzük majd kollégáimmal, mire érdemes koncentrálni. Különösen fontosnak tartom, hogy kiterjesszük kapcsolatainkat az új gyártókra, hogy olyan autókat alkossunk, amelyek kivívják a versenyzők tiszteletét, miközben a sportszakmai, valamint a showelemeket is megfelelően ötvözzük.”

A DTM 2017-es idénye május 6-án indul a Hockenheimringen.