A coventry Stoneleigh Parkban az első F1-es turbókorszak áll majd a február 22–24. között megtartott nagyszabású esemény, a Race Retro középpontjában. Több ikonikus járgány is megcsodálhatnak majd a látogatók.

 

A motorsport világa jövőre ünnepli az első turbómotoros F1-es győzelem negyvenedik évfordulóját, a coventry Race Retro szervezői pedig alaposan megadják a módját a megemlékezésnek.

Az esemény „sztájra” a Williams FW11 lesz 1986-ból, melyet Nelson Piquet vezetett többször is győzelemre. Az autóban egy 1500 köbcentis V6-os Honda erőforrás dolgozott, mely egyike volt a kor legjobbjainak.

A klasszikus turbós járgányok azért is számítanak különlegesnek, mert 1988 és 2014 között kizárólag szívómotorokat lehetett használni az F1-ben, így az első éra mára minden szempontból klasszikussá nemesedett.

De az 1970-es, 1980-as években nemcsak az F1-ben, hanem más sorozatokban is szép sikereket értek el turbómotorokkal, például a Can-Am szériában. A coventry rendezvényen a Jody Scheckter által 1973-ban vezetett Porsche 917/10-est is kiállítják.

Ennek az ötliteres turbómotorral felszerelt autónak a története is különleges, mert húsz éven át egy cseh vállalkozó garázsában porosodott, majd Scheckter egy árverésen megvette, és azóta is nagy becsben tartja.

A Retro Race-t szervező Lee Masters arra számít, hogy a klasszikus turbómotoros versenyautók nagy számban vonzzák majd Coventrybe a motorsport szerelmeseit:

„A turbókorszak fantasztikus periódus volt az autóversenyzés rajongóinak. Izgatottak vagyunk, hogy az első F1-es turbós győzelem negyvenedik évfordulóján méltóképp megünnepelhetjük azt az időszakot. Igazán különleges kiállítást ígérhetek a látogatóknak.”