A várakozásoknak megfelelően Marc Márquez a valenciai finálén megnyerte a MotoGP bajnoki trófeáját, ám a spanyol egyúttal azt is beismerte, az év során annyi stressz érte, hogy elkezdett hullani a haja.

 

Finoman szólva is döcögősen indult Marc Márquez 2017-es bajnoki hadjárata a MotoGP-ben, a spanyol klasszis ugyanis hat verseny után csupán egy győzelemet és egy további dobogós helyet szerzett, kétszer ráadásul ki is esett. Ekkor már 37 pontos hátrányba került az akkori éllovas Maverick Vinalesszel szemben, és elmondta, az állandó stressz kezdett nyomokat hagyni testén.

„A szezon eleje borzasztóan nehéz volt. Barcelona után elmentem a fodrászomhoz, aki meghökkenve kérdezte, hogy mi történik velem, mert hullik a hajam. Azt mondtam, ez képtelenség, hiszen csak 24 éves vagyok, és az apámnak és a nagyapámnak is van még haja – de igaz volt.”

„Azonnal mentem is Dr. Chartéhoz, aki azt mondta, változtatnom kell a hozzáállásomon, mert túl sokat stresszelek. Ekkor én is ráébredtem, hogy hiába mosolygok olyan sokat, legbelül nagyon ideges vagyok.”

Márquez ezután tudatosan próbált változtatni, és ez nemcsak egészségére, hanem eredményeire is jótékony hatással volt, szezonja pedig hirtelen pozitív fordulatot vett. Ezután már csak egyszer esett ki, sőt a dobogóról is csupán egyszer maradt le, stabil teljesítményének köszönhetően így ő ünnepelhetett a végén.

„Megváltoztattuk a motort is, ezután visszajöttek a pozitív érzések, és sokkal jobban élveztem a versenyzést. Nagyon fontos, hogy az ember élvezze a motorozást, máskülönben nem jönnek az eredmények. Keményen dolgoztam a soron következő teszten, több mint száz kört lehúztam, és addig kísérleteztem a beállításokkal, amíg meg nem találtam a nekem megfelelőt. Az idény második része ezután tökéletesen alakult.”