„Üdv a 21. században” – így fogadta a Formula E a Forma-1 azon bejelentését, hogy a világbajnoki sorozatból 2018-tól száműzik a rajtrácslányokat. Az elektromos formulasorozat már tavaly sem alkalmazott hölgyeket a rajtrácson.

 

Lekezelő megjegyzéssel illették a Formula E a képviselői a Forma-1 döntését, mely szerint a jövőben nem alkalmaznak rajtrácslányokat.

Az elektromos sorozat nem a döntést kritizálta, hanem az elkésett időzítést, valamint a nagy csinnadrattát körülötte. A Formula E egyik szóvivője így fogalmazott:

„Boldogok vagyunk, hogy az F1-et is a 21. században üdvözölhetjük. A Formula E már tavaly óta nem foglalkoztat rajtrácslányokat, de nem éreztük szükségességét, hogy ezt a tényt belekiáltsuk a nagyvilágba.”

Az igazsághoz mondjuk hozzátartozik, hogy az F1-en a 21. századi normákat számon kérő Formula E-nek 2014 és 2017 között semmi problémája nem volt a rajtrácslányokkal, sőt a helyi promóter kérésére Hong Kongban még az aktuális szezonnyitón is alkalmazták őket.

Ennek ellenére most már az új koncepcióra fektetik a hangsúlyt:

„Most már a rajtrácsra meghívott gokartos gyerekekre koncentrálunk, akik a versenyautók és a pilóták közvetlen közelébe kerülhetnek. Mivel egy nap talán ők állnak majd ott versenyzőként, ez jó motiváció lehet számukra. Ez a koncepció igazán jól működik.”