aston martin

Aki szeretne magának egy Le Mans-i győztes 1956-os Aston Martin-modellt, csekély húszmillió dollár körüli összegért hozzájuthat.

 

Augusztusban rendezik azt az aukciót, amelyen egy 1956-ban készült, és 1959-ben a legendás Le Mans-i 24 órás versenyen győztes Aston Martin-modellt elárverezik, várhatóan több mint húszmillió dollárért, ami 5.4 milliárd forintnyi összeg.

Az 1956-ban legyártott öt darab Aston Martin azzal a céllal készült, hogy Le Mans-ban méltó ellenfele legyen a Ferrari 250 GTO-nak és a Mercedes-Benz 300 SLR-nek. 

aston martin

Az Aston Martin 1956 DBR1 – annak is a legelső kasztnija, amely most eladósorba kerül – a főtervező Ted Cutting remekműve, és először éppen 1956-ban versenyzett a legendás 24 óráson, ám Tony Brooks és Reg Parnell hiába bánt vele a legnagyobb szakértelemmel, kettő órával a leintés előtt a motor felmondta a szolgálatot.

A járművel később olyan klasszisok versenyeztek, mint Carroll Shelby, Roy Salvadori, Stirling Moss, Jack Fairman és Jack Brabham – utóbbi kettő párban meg is nyerte az 1959-es 1000 kilométeres versenyt a Nürburgringen, amely révén az Aston Martin a World Sportscar-sorozatban bajnok lett abban az évben.

aston martin

Később az Essex Racing Stable versenyeztette a kocsit, majd Viscount Downe veteránautó-eseményekre nevezte a nyolcavanas évektől, legutóbb pedig Goodwoodban vezette Brian Redman.

Ez a mostani lesz az első DBR1-es modell, amelyel elárvereznek, és akár világrekordot is dönthet, ha többet fizetnek érte, mint a tavaly elkelt 1955-ös Jaguar D-Type XKD 501-esért, ami 21.78 millió dollárba került.