25 millió dollárért kelhet el a Le Mans-i 24 órás leggyorsabb autója, amelyet augusztusban árverésre bocsátanak majd.

 

Több mint félévszázada, az 1963-as 24 óráson történt, hogy Le Mans-ban áttörték a 300 kilométer/órás álomhatárt: a Phil Hill és Lucien Bianchi vezette Aston Martin DP215 volt ennyire gyors.

Most augusztusban ez a kocsi kerül kalapács alá a Sotheby’s aukciós háznál, és a szakvélemények alapján 25 millió dollárt is adhatnak érte.

Az autónak kalandos történelme van. Például azon a rekorddöntő 1963-as Le Mans-i 24 óráson két óra után meghibásodott a sebváltó, ami később is az Achilles-sarka volt a modellnek. 

Egy hónappal később ugyanis – elvileg már kijavítva – Reimsben versenyzett a DP2015-ös, ám Jo Schlesser sem tudta győzelemre vezetni, mert egyszer ütemtelenül váltott, a sebváltó nem is kapta el a mozdulatot, ezért a motor felbőgött és elromlott…

Brands Hatchre már kicseréték az egész sebváltó-rendszert – de akkor meg vámproblémák miatt el sem indulhatott…

Végül az Aston Martin 1963 végén be is zárt a versenyrészlegét, és eladta az összes kocsiját – kivéve a DP2015-öst, mert akkor úgy állt a helyzet, hogy annak a programját két évvel később feltámasztják. Következett tehát egy éjeli teszt az M1-es autópályán – amin összetörték a járgányt.

Mindezek után hosszas restarulásra volt szüksége az öregnek, így most felújítva és megszépülve, több mint félévszázad történelmével a háta mögött 25 millió dollárért kelhet el az augusztus 24-25-i árverésen.

És tényleg érhet ennyi, mert az 1966-os Le Mans-i 24 óráson harmadik Ford GT40 MkII 12 millióért kelt el korábban, egy Ferrari 250 GTO pedig 45-ért…