motogp helyszín  új 2018 versenynaptárThaiföld és a királykategória vezetősége komoly tárgyalásokban áll egy esetleges thai forduló beiktatásáról. A pontos helyszín a Chang International Circuit lenne Buriram városában, ahol már korábban és most is rendeznek a Dorna által "kezelt" versenyt, méghozzá a Superbike-sorozat futamait. 

 

A pálya 400 kilóméterre északra található a fővárostól Bangkoktól. A korábbi években is voltak arra utaló jelek, illetve próbálkozások, hogy a helyszín vendégül láthatja a MotoGP mezőnyét, hiszen már a 2015-ös Superbike futam óta próbálnak dűlőre jutni a Dornával. (A SBK mezőnye egyébként emlékezetes hétvégét töltött Burimanban három héttel ezelőtt. Főképp J. Rea-nek volt emlékezetes.)

A crash.net honlapja korábban úgy értesült a sorozat szervezőjétől (Dorna) , hogy a 2018-as thai verseny jó esélyekkel áll és közel vannak a megegyezéshez, míg a speedweek.com internetes portál már megkötött üzletről számol be.

motogp helyszín  új 2018 versenynaptár

A MotoGP-s bemutatkozásra azért is kell várnia a pályának, mert a Dorna meghatározta, hogy addig nem látogatnak a helyszínre, amíg a hároméves Superbike szerződés életben van. Mivel ez jövőre telik le, ezért nagyon úgy tűnik, hogy 2014 után ismételten új helyszín költözik a naptárba. Akkor az Argentín verseny kapott helyet és fért a már meglévő pályák mellé.

Ez a megállapodás kétséget kizáróan jót fog tenni a MotoGP piacának. A 2016-os Superbike futamaira nem kevesebb, mint 80 ezer néző látogatott ki a helyszínre. Ez 12 ezerrel több szurkolót jelent, mint a második helyezett Imola, amely ugye egy klasszikus olasz versenyhelyszín (Senna halála óta ki ne tudná? 1994 május elsején itt hunyt el a brazíl leganda). Ezek a számok csak hozzávetőlegesek és a GP versenyek iránti érdeklődés megtippelhetetlen, de jó esély mutatkozik arra, hogy tömött lelátók előtt motorozhatnak a legnagyobbak.

És ezek után ne feledkezzünk megemlíteni azt sem, hogy bár 2013 óta mindössze 2 új helyszín került bevezetésre, hazánk is jelentős érdeklődést mutat egy esetleges MotoGP futam rendezésére. Ausztriába visszatért a mezőny, onnan pedig utazási szempontokat is figyelembe véve reális esélyeink lehetnek. Jelenleg Brno-Spielberg-Silverstone követik egymást a naptárban.

A Hungaroring jelentős autó-motorsport múlttal rendelkezik és ez mindenképpen előnyt jelenthet a többi pályázóval szemben. Rajtunk kívül Finnország, Indonézia, Kazahsztán is erősen munkálkodik a bekerülésen. Az északiak is 2018-ra tervezték a debütálást, ám ez leghamarabb 2019-ben valósulhat meg a legfrissebb hírek szerint. Indonézia is ebben az évben térne vissza. Az országnak van már MotoGP-s múltja a ’90-es évekből.

A Dorna nem titkolt szándéka, hogy a következő szezonban 18-ról 21 versenyesre növelje az évadot, tehát a helyszínek számát. Finnország biztos választásnak mondható a szervezők részéről, de kérdés, hogy mikor valósul meg az egyezség?

A maradék két hely valamelyikére férhet tehát oda Magyarország és a Hungaroring, amely még a kilencvenes évek elején otthont adott a gyorsasági motoros világbajnokság futamainak, de az is számíthat, hogy a Forma-1 naptárának egyik legbiztosabb állomása Mogyoród és Budapest. Persze lehet, hogy sajnos nem éppen pozitívan, mert a Dorna a WorldSBK-kal és a MotoGP-vel nagy riválisa az F1-nek. De persze ki tudja?

Burimam azonban biztos befutónak látszik. Nem meglepő, mert arrafelé van elég motoros és robogós az utakon. Nagy a piac! A Thaiföldet versenynaptárba emelő megállapodásra várhatóan a következő egy-két hónapban kerül sor.

A képek forrása: Buriram Times.com és Youtube.