Alex Zanardi 2001. szeptember 15-én egy borzalmas CART-balesetben mindkét lábát elveszítette, 2016. szeptember 15-én és 16-án pedig két érmet nyert a paralimpián. Az olasz klasszist hősként ünnepli a motorsport világa.

 

Egy emberként ünnepli a motorsport világa Alex Zanardit, aki szörnyű balesete után 15 évvel arany- és ezüstérmet szerezve koronázta meg paralimpiai teljesítményét Rióban. Az olasz sztár Londonban szintén nyert már két aranyat és egy ezüstöt, így jelenleg öt éremmel büszkélkedhet. Zanardi a sanghaji játékok után döntött úgy, hogy a következő négyéves ciklust végigdolgozva megcélozza a londoni paralimpiát a kerekesszékesek versenyén, ám míg akkori remeklése meglepetésnek számított, Rióba már több számban is favoritként érkezett.

Ennek megfelelően szerdán megnyerte a H5-ös időfutamot, csütörtökön pedig a hosszabb, utcai versenyen szerzett ezüstöt. Bár sokan alig bírták volna ki azokat a megpróbáltatásokat, melyeket a sors kirótt Zanardira, az olasz igazán boldog élete alakulásával. „Igazán szerencsésnek érzem magam, az életem egy véget nem érő ajándéksorozat – mondta riói győzelme után. – Épp azon a területen, ahol most az olimpiai stadion fekszik, korábban egy IndyCar-pálya egy része volt. Én ezen a pályán szereztem életem első pole pozícióját, és egy magamfajta romantikus embernek, ez igazán megható momentum.”

„Általában nem adok hálát Istennek a hasonló sikerekért, mert úgy vélem, neki sokkal fontosabb dolgai is vannak. Ez viszont nekem is túl sok volt, ezért fejem az ég felé emeltem, és megköszöntem neki. Úgy érzem, a balesetem nyitotta meg számomra életem legnagyobb lehetőségeit. Amikor az ember belekerül bizonyos helyzetekbe, mérlegelnie kell, hogyan tovább. Hogy rögtön cselekedni tud, vagy csak lépésről lépésre haladhat előre. Amikor a balesetem után arról kérdeztek, visszatérek-e még a versenyzés világába, épp az volt számomra a legnagyobb kihívás, hogy egyedül ki tudjak menni vécére… Akkor az volt a legfontosabb, de aztán szép apránként visszaszereztem az önbizalmam és az erőm, most pedig itt vagyok!”